به مناسبت آغاز سال تحصیلی
لغزشهایی در تاریخ اول و دوم راهنمایی
سید حسن فاطمی
در کتاب تاریخ اول و دوم راهنمایی، چاپ سال 1388، اشتباهاتی به چشم می خورد:
ـ همزمان با ولادت پیامبر اسلام(ص) چهارده کنگره از کنگره های کاخ پادشاه ایران ویران شد. پشت جلد تاریخ کلاس اول راهنمایی پس از نقل این قضیه آمده است:
«امام خمینی(ره) فرو ریختن 14 کنگره را تعبیر به سرنگونی ابرقدرت ها در قرن چهاردهم کردند.»
وقتی به سخنرانی امام خمینی مراجعه می کنیم می بینیم، گفته ی ایشان با آنچه در این کتاب آمده، متفاوت است. وی می گوید:
«اینکه چهارده کنگره از کنگرههاى قصر ظلم خراب شد، به نظر شما نمىآید که یعنى در قرن چهاردهم این کار مىشود؟ یا چهارده قرن بعد این کار مىشود؟ به نظر شاید بیاید این. محتمل هست که این بناى ظلم شاهنشاهى بعد از چهارده قرن از بین مىرود و بحمداللَّه رفت از بین.» (صحیفه امام، ج 19، ص: 435 ـ 436)
همانگونه که مشاهده می کنید امام خمینی با سؤال و به صورت «شاید» و «محتمل هست» این مطلب را گفته اما در کتاب تاریخ اول راهنمایی به گونه ای نقل شده که حضرت امام بدون شک و تردید، فرو ریختن 14 کنگره را به سقوط ابرقدرتها تفسیر کرده است.
تحریف دیگر آن است که از امام خمینی نقل شده که فرو ریختن 14 کنگره نشانه سرنگونی ابرقدرتها در قرن چهاردهم قمری است در حالی که ایشان، این قضیه را تنها به سقوط پادشاهی در ایران ربط داده و آن هم به صورت احتمال.
خواننده ای که آن ادعای امام خمینی را در کتاب تاریخ می بیند، برایش این سؤال پیش می آید که: ابرقدرتها پس از 14 قرن از بین نرفتند چگونه امام خمینی چنین چیزی را گفته است؟!
ـ در تاریخ دوم راهنمایی، صفحه 14 می خوانیم: «پس از رحلت رسول اکرم(ص) در حالی که امام علی(ع) به همراه نزدیک ترین یاران پیامبر(ص) به تدفین آن حضرت مشغول بودند، گروهی از انصار، دور یکدیگر جمع شدند و در صدد بر آمدند تا یکی را از میان خود، به حکومت انتخاب کنند.»
تجمع در سقیفه بنی ساعده، تنها هنگام تدفین نبود بلکه از وقتی که امام علی(ع) با همراهی بنی هاشم مشغول آماده کردن پیامبر(ص) برای غسل بودند، دیگران در سقیفه جمع شدند. حتی عمر در آن موقع در خانه پیامبر بود و پیش از آنکه غسل شروع شود، از قضیه سقیفه خبر شد و آنجا را ترک کرد و به تجمع کنندگان پیوست.
بنابراین جا داشت به جای کلمه «تدفین»، کلمه «تجهیز» به کار می رفت تا شامل غسل و تکفین و نماز و دفن بشود.
ـ در تاریخ دوم راهنمایی، صفحه 25 آمده است: «در روز دهم محرم (عاشورا) سال 61 هجری، در حالی که تنها 72 تن از یاران امام باقی مانده بودند، جنگ آغاز شد ... سرانجام امام حسین(ع) و همه ی یاران آن حضرت که برای زنده نگاه داشتن دین اسلام دلاورانه نبرد می کردند، به شهادت رسیدند.»
در مورد تعداد شهدای کربلا اختلاف نظر وجود دارد و بالای صد نفر نیز گفته اند. بعضی محققان بر این باورند که تعداد شهدای کربلا را نمی توان به دست آورد. به فرض که عدد مشهور یعنی 72 تن را بپذیریم، باید گفت که در روز عاشورا تنها 72 تن از یاران حضرت باقی نمانده بودند بلکه بیشتر بودند و نیز همه یاران حضرت به شهادت نرسیدند. امام سجاد(ع) و نیز حسن مثنی ـ جد سادات طباطبایی ـ در روز عاشورا جزء یاران امام حسین(ع) بودند و به شهادت نرسیدند. حسن مثنی مجروح شد و بنا به نقلی، امام سجاد نیز جنگید و مجروح شد.
همراه: 09127497019